Cime 4 kvartal 2024

Čerpadlo Concertor mění pravidla v oblasti čerpání vody

Monika Hornová, vizualizace: LK Pumpservice, s.r.o.

Rodinná firma LK Pumpservice, s.r.o. má více než 30 let dlouhou tradici. Začínala jen s několika zaměstnanci a postupně se rozrůstala, a to i z hlediska portfolia značek. V roce 1995 otevřela dceřinou společnost na Slovensku. O 10 let později zde zřídila také první servisní středisko. Zabývá se zejména realizací a údržbou vodohospodářské techniky a svou činnost zakládá na principech profesionality, kvality služeb a ekologické šetrnosti. V tomto článku se naše redakce zaměřila na čerpadlo Concertor od společnosti Flygt, které přináší revoluci v oblasti čerpání, spolehlivost a inovaci v jednom.

Integrovaná řídící jednotka: výhoda kontroly širokého spektra výkonu přímo v čerpadle

Čerpadlo Concertor od společnosti Flygt se pyšní nejen svým vysokým výkonem a spolehlivostí, ale také inovativní integrovanou řídící jednotkou, která posouvá možnosti řízení a účinnosti na zcela novou úroveň. V čem se liší od běžných čerpadel a ze kterých variant produktu lze vybírat, se dozvíte na následujících řádcích.

Řízení výkonu na dosah ruky

Díky integrované řídící jednotce, která je součástí čerpadla Concertor, máte kontrolu nad výkonem svého čerpadla přímo na dosah ruky. Tato jednotka umožňuje nastavovat otáčky a výkon čerpadla podle aktuálních potřeb čerpání, což vede k maximální energetické efektivitě. Můžete snížit otáčky, když je potřeba čerpat méně, a zvýšit, když je potřeba více výkonu.

Eliminace potřeby externího zařízení

Integrovaná řídící jednotka v čerpadle odstraňuje potřebu externích zařízení nebo složitých instalací. Nemusíte investovat do samostatného frekvenčního měniče a jeho následné instalace. To vede ke snížení nákladů na zařízení a provoz.

Nepřetržitý monitorovací systém

Concertor není jen o řízení výkonu, je také o monitorování stavu. Díky tomuto systému můžete sledovat provoz čerpadla v reálném čase, což vám umožňuje identifikovat potenciální problémy a provádět preventivní údržbu dříve, než se stane něco vážného.

Energetická účinnost a šetrnost k životnímu prostředí

Integrovaná řídící jednotka a synchronní motor s účinností IE4 nezvyšují jen účinnost systému, ale také umožňují provoz, který je šetrnější k životnímu prostředí. Díky možnosti dynamického řízení otáček a výkonu čerpadla se minimalizuje spotřeba energie, uhlíková stopa a tím přispívá k ochraně naší planety.

Variabilita výkonu podle vašich potřeb

Jednou z klíčových vlastností čerpadla Concertor je jeho schopnost přizpůsobit se různým potřebám a aplikacím. Rozsah jmenovitého výkonu je jedním z těchto parametrů, který lze snadno nastavit podle konkrétních požadavků. S čerpadlem Concertor máte možnost vybrat si z několika rozsahů jmenovitého výkonu: 2,2–7,3 kW.

Jednoduchá kontrola na dálku

Integrovanou řídící jednotku v čerpadle Concertor lze také snadno ovládat na dálku pomocí moderních řídících systémů. To znamená, že můžete mít kontrolu nad svým čerpadlem z prakticky libovolného místa a reagovat na potřeby systému okamžitě.

Různé varianty čerpadla Concertor pro různé potřeby

Čerpadlo Concertor je k dispozici v několika variantách, aby vyhovovalo různým aplikacím a potřebám provozu. Následující jsou některé z těchto variant:

1. Concertor N: Vhodný pro zákazníky provozující tradiční ČS na principu ON/OFF, kteří chtějí využívat výhody snadno nastavitelného výkonu čerpadla, měkkého startu a funkci stejnoměrného výkonu a také ochrany motoru.

2. Concertor DP: Čerpací systém odpadní vody s řízením procesu, který se skládá z libovolného počtu čerpadel podle vašich potřeb s jednou bránou pro každé čerpadlo. Je vhodné pro uživatele se speciálně navrženými algoritmy řízení procesu, pro které jsou důležité nízké finanční náklady, kompaktní rozměry a vysoká účinnost.

3. Concertor XPC: Specificky navrženo pro čerpací stanice odpadních vod ve sběrných systémech. Systém XPC se skládá z jednoho až čtyř čerpadel, jedné ovládací jednotky XPC a jedné až tří bran DP. Perfektní bude pro uživatele, kteří požadují plnou funkčnost systému Concertor včetně maximálních úspor energie a čistoty odpadních jímek.

Samočistící schopnosti a čištění jímky a potrubí

Čerpadlo Concertor je vybaveno pokročilými technologiemi, které zajišťují čistící procesy při ucpání. Toto je klíčový prvek pro zachování optimálního výkonu v dlouhodobém provozu. Kromě toho má Concertor schopnost čištění čerpací jímky a potrubí, což zajišťuje bezproblémový provoz bez nutnosti časté údržby. Algoritmus samočistící schopnosti je následující: po identifikaci přicpání/ucpání se oběžné kolo čerpadla zastaví a znovu se spustí ve zpětném chodu. Po uplynutí určité doby se oběžné kolo zastaví a spustí se ve standardním směru otáčení. Tento cyklus se opakuje do doby, než se příčina ucpání uvolní

S čerpadlem Concertor získáte nejen špičkový výkon a spolehlivost, ale také inovativní řešení s integrovanou řídící jednotkou, která vám umožňuje plnou kontrolu nad vaším čerpacím systémem.