husqvarna

Ski centrum Říčky má první šestisedačku v Orlických horách

Říčky v Orlických horách (Rychnovsko) 15. prosince (ČTK) - Ski centrum Říčky v Orlických horách má první šestisedačkovou lanovku v regionu. Lyžařské středisko ji zprovoznilo 9. prosince poté, co areál získal úřední povolení od Drážního úřadu. Celková hodnota investice dosáhla více než 60 milionů korun. ČTK to dnes sdělili zástupci ski centra. Výměna páteřní čtyřsedačkové lanovky za výkonnější odpojitelnou šestisedačkovou s krycími bublinami patří mezi největší letošní investice do lyžování v Královéhradeckém kraji.

Kdy ski centrum zahájí zimní sezonu jeho zástupci neuvedli. "Informaci k zahájení sezóny pošleme v nejbližších dnech, jakmile budeme moci rozhodnout o provozu areálu," uvedl dnes obchodní manažer Ski klub Ústí nad Orlicí Jan Duffek. Klub vlastní a provozuje Ski centrum Říčky.

Podle jeho zástupců je výměna páteřní lanovky za poslední léta největší investicí ve skicentru. "Po 14 sezónách jsme se rozhodli pro tuto výměnu, abychom našim návštěvníkům zajistili pohodlnější a bezpečnější přepravu na sjezdovky," uvedl předseda ski klubu Jiří Krejsa.

Šestisedačka, která bude lyžaře dopravovat na vrch Zakletý, pochází z rakouského střediska Steinplatte, kde přepravovala návštěvníky jako lanovka Kapellenbahn. Před znovupostavením v Říčkách prošla technologie lanovky kompletní repasí, uvedli zástupci skicentra.

Délka lanové dráhy je 1197 metrů při převýšení 246 metrů, celkem 74 sedaček zajistí přepravní kapacitu 2800 lidí za hodinu, tedy o něco více než u původní lanovky. Na trase je 14 podpěr, o jednu více než u bývalé čtyřsedačky. Pohon je v dolní stanici, vpravo od ní je také depo pro sedačky. "Depo máme v plánu kompletně zprovoznit v příštím roce," uvedl manažer areálu Petr Kánský.

Přepravní kapacita celého areálu s novou lanovkou, dvěma lyžařskými vleky, pojízdným pásem a 4,2 kilometru sjezdovek stoupne na 5850 lidí za hodinu. "Rozhodně nejsou naším cílem přeplněné sjezdovky. Jsme si vědomi, že mají svoji kapacitu a s ohledem na ni bude navýšení přepravovaných osob maximálně do 15 procent," uvedl Kánský.

Komfort a bezpečnost nastupování zajistí nástupní pás, který dopraví lyžaře od vstupních branek až na místo nástupu na sedačku. Pro dosažení lepší odolnosti vůči větru jsou vybaveny speciálními hydraulickými tlumiči výkyvů, uvedlo ski centrum.

Stavební práce začaly počátkem května demontáží čtyřsedačkové lanovky, v květnu a červnu dělníci betonovali základy a pilíře obou stanic a patky podpěr. Koncem července došlo na montáž nových podpěr. Jejich instalace v hůře přístupné části trasy se neobešla bez zapojení vrtulníku, celkem šlo o 21 letů. Horní stanice byla dokončena koncem srpna, dolní začátkem září. Na konci října přišlo na řadu rozvinování a zaplétání dopravního lana. Stavba depa u dolní stanice začala v září.