Komatsu potřebu bagr

Skanska i Metrostav se uchází o velkou zakázku na Slovensku

Bratislava 12. května (zpravodaj ČTK) - Skupiny Skanska i Metrostav jsou mezi zájemci o získání zakázky v hodnotě téměř 261 milionů eur (7,1 miliardy korun) na dokončení stavební části rozestavěného úseku dálnice D1 u Žiliny na severu Slovenska, jehož součástí bude i nejdelší dálniční tunel v zemi. Oznámil to dnes správce slovenských dálnic NDS, který v příštích asi dvou měsících posoudí splnění podmínek účasti zájemců; následně proběhne samotná soutěž.

Tendr na dostavbu rozestavěné dálnice na trase Lietavská Lúčka-Višňové-Dubná Skala v délce 13,5 kilometru, včetně zhruba 7,5 kilometru dlouhého tunelu, Bratislava vypsala po té, co loni v březnu ukončila spolupráci s původním stavitelem. Konsorcium italské stavební firmy Salini Impregilo a slovenské společnosti Dúha čelilo výtkám úřadů z pomalého postupu prací.

Do nové soutěže na stavební práce se přihlásili celkově čtyři zájemci. Skupina Skanska se zapojila prostřednictvím své české, slovenské a polské divize. Sdružení Metrostav zase tvoří mateřská firma a její slovenská dceřiná společnost Metrostav DS. Kromě nich žádost o účast v tendru předložilo konsorcium složené z firem Strabag, dále předních slovenských stavebních společností Doprastav a Váhostav, jakož i firmy TuCon. Dalším zájemcem je konsorcium slovenské divize španělské firmy firem Ferrovial a polské Budimex.

Do další fáze soutěže postoupí firmy, jež podle NDS splní podmínky účasti. Po skončení soutěžního dialogu budou moci společnosti předložit konečnou nabídku.

NDS nadále plánuje vybrat vítěze soutěže a podepsat s ním smlouvu ještě letos tak, aby dálnice byla postavena do konce roku 2023. To je nejzazší termín pro bezproblémové čerpání peněz z evropských fondů na spolufinancování tohoto projektu.