Komatsu potřebu bagr

ŘSD obnovuje opravy na D1 mezi Humpolcem a V. Jeníkovem

Jihlava 12. března (ČTK) - Na dálnici D1 obnovuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po zimní přestávce stavební práce mezi exity 90 Humpolec a 104 Větrný Jeníkov. Kvůli osazování dopravního značení tam bude v obou směrech provoz přechodně stahovaný do jednoho jízdního pruhu od pátku do pondělí. Nejpozději od pondělích 18:00 bude v tomto úseku doprava vedená ve dvou jízdních pruzích v obou směrech, sdělil dnes ČTK mluvčí ŘSD Jan Studecký.

"Již během dnešního dne budou probíhat lokální opravy před stavbou, následovat bude instalace dopravních omezení," uvedl mluvčí. Směrem na Prahu by auta měla jezdit v jednom jízdním pruhu od rána v pátek do nedělního poledne, stejné omezení ve směru na Brno bude od sobotních 12:00 do pondělního podvečera.

Opravy D1 budou letos pokračovat na sedmi úsecích s celkovou délkou 71 kilometrů. Stavbaři už pracují v úseku Mirošovice - Hvězdonice mezi 21. a 29. kilometrem a u Velkého Meziříčí na Žďársku.

Modernizace dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem by měla být hotová do konce roku. Pokračovat v ní letos bude firma Skanska, která naváže na vlastní část prací z předchozího roku. Za další část oprav dostane téměř 1,4 miliardy korun.

Téměř 14 kilometrů dlouhý úsek dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem měl původně být hotový už vloni. Stavební práce tam začaly v březnu 2018. Zakázku za 1,75 miliardy korun tehdy dostalo sdružení tvořené českou firmou Geosan Group, italskou Toto Costruzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy.

Stavba ale nabrala zpoždění a protáhla se do zimy. Při sněžení předloni v prosinci se kolem opravovaného úseku tvořily kolony aut, kritice za to čelil tehdejší ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Nakonec stát stavařům smlouvu zrušil. ŘSD následně zakázku rozdělilo do dvou částí.

Opravy D1 jsou rozdělené do 20 úseků, 13 z nich je dokončeno. Obnova D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou začala v roce 2013. Dosud je hotovo 90 kilometrů.